Vem köper ett städföretag?

Driver du en städfirma men funderar på att hitta på något annat och sälja företaget? Det finns många saker du behöver tänka på innan en försäljning men en viktig faktor när du väl ska sälja är att hitta en köpare. Utan köpare blir det ingen affär och med många köpare kan du få till en budgivning och få bra betalt.

Här går vi igenom några tänkbara köpare av en städfirma.

Ett städföretag

När vi pratar om att sälja ett städföretag i eslöv inom städbranschen kan vi inte dra alla över en kam. Beroende på om företaget är litet eller stort, om det främst har privatkunder eller företagsavtal så kommer köparna att se olika ut.

En liten städfirma med privatkunder

Driver du ett litet städföretag inom hemstäd med endast ett fåtal anställda kan köparen vara i princip vem som helst. Alla som vill köpa sig ett jobb och byta bransch kan vara spekulanter på ett sånt här företag. Priset är ganska lågt för den typen av företag eftersom det är lätt att starta eget och sätta igång från grunden. Samtidigt är inlärningen ganska låg vilket gör att många kan tänkas byta bransch och ge sig in i städ.

En stor städfirma med privatkunder

När företaget växer och både blir fler anställda och får många fler kunder kommer det bli svårare för privatpersoner att vara köpare. Det är inte vanligt att nån som vill byta karriär kan betala ett par miljoner för att ta över ett stort och väletablerat företag.

Utmaningar för de här företagen

Nackdelen med att driva ett stort företag mot privatkunder är förstås kundvolymen. Det krävs enormt många kunder för att hålla igång företaget, mycket pusslande med arbetstider och logistik. Ni behöver ha heltidsanställda som tecknar upp abonnemang och andra som sköter scheman för personalen.

Den vanligaste köparen

En stor städfirma inom privatmarknad köps i de allra flesta fallen av en konkurrent i branschen. En annan stor städfirma i samma nisch har redan system och rutiner för att sköta affären. Deras utmaning för tillväxt är ofta att rekrytera bra personal snarare än att få in uppdrag.

Skalfördelar

Genom ett förvärv kan de få tag på en stor grupp kvalificerade städare och har samtidigt effektivitetsvinster i att de troligen kan ta bort några mellanchefer. Ska man sälja ett företag i den här kategorin gör man rätt i att ta kontakt med de tio största konkurrenterna på orten. Troligen kommer någon av dem gå i tankar att växa och kan därmed vara intresserade av att lägga ett bud.